Home
Wie zijn we
Wat doen we
Activiteiten
Inschrijvingen
Contact
Links
Brochures over NAH
affiche en flyer
Vooruitblik voorjaar 2022
 

 

 

 

 

logo samenspraak

 

Bijeenkomsten voor ruime familie

dinsdag 7 september 2021

19u tot 21u30

Hoe omgaan met te weinig ziekte-inzicht?  Hoe gaan we om met de verandering van rollen binnen het gezin?

Een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) betekent in veel gevallen een keerpunt in het leven van de getroffene en zijn/haar omgeving. De verwachtingsvolle realiteit wordt abrupt omgekeerd tot een onzeker toekomstperspectief. Veelal zijn mensen opgelucht na de acute fase van het incident en de revalidatie: de geliefde persoon heeft het overleefd. De grootste opdracht komt echter nadien: het correct inschatten van de reële gevolgen van het letsel en hier een haalbaar plan voor de toekomst aan koppelen.

Niet uitzonderlijk heeft de getroffen persoon een onrealistisch beeld van de gevolgen en wat dit betekent. Het is dan ook niet eenvoudig om hier als partner of ouder mee om te gaan: In welke mate wil/kan je iemand confronteren met zaken die niet meer mogelijk zijn? Wat doe je als iemand weer wil autorijden, werken, taken uitvoeren, … terwijl je dit zelf niet meer mogelijk acht? En hoe kan je als familielid een realistische inschatting maken van de toekomst? En kunnen de rollen in het gezin hierdoor veranderen?

Deze vorming richt zich tot familieleden van personen met NAH.

Studenten kunnen niet deelnemen aan deze activiteit.

 

Waar:                 PZ Heilig Hart, Poperingseweg 16, 8900 Ieper

Spreker:              Mevr. Katrijn Vanden Driessche, klinisch neuropsycholoog

 

 

Maandag 11 oktober 2021

19u tot 21u30

Hoe ondersteun ik de persoon met NAH in zijn acceptatie en zijn verwerkingsproces?

Een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) kan optreden ten gevolge van een (verkeers)ongeval, een beroerte, infecties, een hersentumor of een ander trauma waarbij de hersenen beschadigd worden. Er kunnen zichtbare gevolgen zijn (zoals bv. moeilijkheden bij het bewegen) en minder zichtbare gevolgen zoals emotionele veranderingen, moeilijk kunnen onthouden, enz. Het is als persoon in de omgeving niet altijd gemakkelijk te begrijpen waarom bepaald gedrag of reacties anders zijn dan vroeger. Die veranderingen worden niet altijd erkend als een gevolg van NAH, worden soms zelf aan slechte wil toegeschreven of geven aanleiding tot discussies. Het is daarom belangrijk om in eerste instantie NAH en de mogelijke gevolgen te begrijpen. Ook voor de persoon met NAH is een hele opgave om te ondervinden wat de gevolgen zijn van NAH. Dan pas kan er een echte aanvaarding en verwerking komen van wat er is gebeurd. In deze bijeenkomst proberen we alvast een aantal richtlijnen te presenteren.

 

Deze vorming richt zich tot familieleden van personen met NAH.

Studenten kunnen niet deelnemen aan deze activiteit.

 

Waar: BZIO, Zeedijk 286, 8400 Oostende

Spreker: Dhr Wouter Lambrecht, klinisch neuropsycholoog

 

 

 

 

samenspraak

samenspraak